maanantai 25. kesäkuuta 2012

Rv 39:n neuvola, vauvan tavarat


Tänään oli neuvola. Kaikki vaikutti taas hyvältä, niin kuin pitääkin. ♥
Vauva on laskeutunut alas, ja siksi kohdunpohjan korkeus on samaa lukua kuin viimeksi (n. 29cm). Vauvan syke oli140-145.
Mun verenpaine oli 107/66. Hemoglobiini oli noussut 117 (viimeksi 108). Nyt ei ole pakko ottaa päivittäin rautaa, mutta ajattelin kuitenkin ottaa raudan vähintään kahden päivän välein, ja useammin jos siltä tuntuu. Virtsanäyte oli puhdas.
Eilen mun jalat oli turvonneet, mutta tänään on helpottanut.  Kätilö muistutti juomaan usein, mitä oon yrittänyt tehdä.  Juttelimme esimerkiksi sektiosta ja miten siinä toimitaan. On hyvä tietää varalle, jos joutuu esimerkiksi hätäsektioon. Mua ainakin pelottaisi enemmän, jos yks kaks lääkärit ja kätilöt kiikuttaisi leikkaussaliin, ja mulla ei olisi hajuakaan mitä sen jälkeen tapahtuu.

Voin hiljalleen sanoa, että rupeaa synnytys vähän jännittämään. ;) Tiedän ainakin, miltä supistukset tuntuvat, ja koska pitää lähteä sairaalaan. On se ihanaa asua Suomessa, kun kaikesta huolehditaan valmiiksi.

Nyt on melkein kaikki vauvan tavarat hankittuna. Voisin tehdä pienen listan tarvikkeista, joita meillä on. En nyt erikseen rupea selittämään äitiyspakkauksen mukana tulleita pikkutarvikkeita, ne voi katsoa Kelan sivuilta.

-pinnasänky
-hoitopöytä
-hoitotaso
-vaunut, kantokoppa
-matkasänky
-vaatteita, vaippoja, patjat, pyyhkeitä, harsoja
-lakanoita
-tutteja, tuttipulloja
-rasvoja
-turvaistuin
-kylpyamme
-leluja, satukirjoja

Tossa ainakin ensimmäisenä mieleen tulleet asiat. Sairaalasta saa vielä jotakin pikkutavaraa mukaan kuulemma. Puuttuuko jotain oleellista? Sitteri meiltä puuttuu, mutta senkin kerkeää hankkimaan syntymän jälkeen, jos on tarvetta. Meillä on kyllä kätevä turvaistuin, kun siinä on alaosa, jonka voi jättää autoon. Istumaosa toimisi varmaan sitterinä hyvin.
Samoin hoitolaukku pitäisi ostaa.
Minkälaista hoitolaukkua suosittelette?
Kannattaako itkuhälytintä ostaa?

EDIT: Mulla on siis itelleni jo kaikkea tarpeellista, kuten liivinsuojuksia, rintapumppu ja siteitä. Lähinnä nyt vauvalle ostettavia pikkujuttuja mietin. :-)

Huomatkaa, että ihan blogin alareunassa on muutama kysymys! ;-)

48 kommenttia:

 1. Rintapumppu on yks, mikä tuli mieleen. Se ei ole pakollinen, itse ostin sen huuto.netistä käytettynä, kaiken varalta. Mutta ONNEKS ostin! Ilman sitä olisin varmaan kuollut kun imetys ei lähtenyt onnistumaan ja rinnat oli aivan täynnä maitoa ja järkyttävän kipeät. Mä kun olin jotenkin kuvitellut että imetys on lasten leikkiä mut ei se niin vain kaikilla onnistukkaan, mä jouduin antamaan alusta asti omaa maitoa pullosta. Itkuhälytin on mun mielestä melko tarpeellinen. Vauvan voi laittaa huoletta vaunuihin nukkumaan, ilman että täytyy koko ajan ravata katsomassa onko vauva herännyt. Tosin alkuun mä ravasin silti :D :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. neuvolasta saa lainalle rintapumpun! itse ainakin sain, eikä tarvinnut maksaa :)

   Poista
  2. ei saanut meidän neuvolasta yhtään mitään. mulle tuli raskausmyrkytys ni ei edes verenpainemittaria saanut lainaan, olis pitänyt ostaa oma ni piti sit ravata neuvolassa koko ajan mittailemassa niitä ja samalla olis pitänyt levätä.. öö, ok? :D

   Poista
  3. hei, lukekaas kunnolla. Tyttöhän sanoi, että hänellä on rintapumppu!
   "Mulla on siis itelleni jo kaikkea tarpeellista, kuten liivinsuojuksia, rintapumppu ja siteitä. Lähinnä nyt vauvalle ostettavia pikkujuttuja mietin. :-)"

   Poista
  4. Munkin piti puristella rinnoista pulloon kun ei tuo imetys sujunut. Kyllähän se siitä sitten ajan kanssa lähti mutta alku aina hankalin ;).

   Poista
 2. Itkuhälytin on hyödyllinen ostos :-) Kokemusta on ja tuli tarpeeseen ! Vanhan kodin parvekkeelle kun ei itku kuulunut :-D

  VastaaPoista
 3. Kannattaa aluks vähän seurailla kun vauva on syntynyt että tarviiko itkuhälytintä. Itkuhälytin on hyödyllinen sillo ku esim. nukuttaa lasta ulkona tai parvekkeella :) sitteri on siitä hyvö että sitä voi käyttää aluksi syöttötuolina kun lapsi rupee maistelemaan soseita, jotkut taas tykkää syöttää lasta sylissä:)

  VastaaPoista
 4. suosittelen itkuhälytintä!! monessa tilanteessa hyvä!

  VastaaPoista
 5. Tässä vaiheessa jo kannattaa ostaa valmiiksi kaappiin D-tipat kun laskettu aikakin on jo noin lähellä :) ne aloitetaan kylläkin vasta 2 vkon iässä muttei tarvis siinä alkaa asiaa ressailemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainakin d-tipat neuvottiin siinä kotikäynnillä :) ei niitä tarvi vielä murehtia, eihän laura varmaan vielä edes tiedä minkälaisia kannattaa ostaa ennenku hänelle neuvotaan :) Relatipat on oleellinen juttu d-tippojen kylkeen että kannattaa odottaa vaan neuvolatädin ohjeita :) ei tarvi tyhmänä mennä zombailemaan apteekkiin

   Poista
 6. ja hoitolaukullakaan ei ole edes niin kiire, itse ainakin sain viime vuoden lokakuussa mukaani semmoisen liberopaketin :)
  1 asia ainakin mikä tulee sullekkin aika varmasti tarpeelliseksi on liivinsuojuksia. :) varsinkin jos maito nousee rintoihin het kertalaakista niin siinä sitten joutuu olemaan koko ajan etumus märkänä :)

  VastaaPoista
 7. Määkin suosittelen itkuhälyytintä! Se on tosi kätevä ku ei sitten tarttee koko ajan olla kyyläämässä että onko se herännyt vai ei. Ne toimiikin todella hyvin ! Suosittelen (:

  VastaaPoista
 8. Talkki on varmasti tarpeellinen

  VastaaPoista
 9. d-vitamiinit saat luultavasti neuvolasta kun vauva lähestyy 2viikkoa. mutta riippuu toki paikkakunnasta. meijän käpykylällä ylä-savossa sai d-vitskut. me tarvittiin itkuhälytintä noin 1kk kunnes vauvan ääni kantoi sen huoneesta meijän huoneeseen ilman hälytintä. nyt kantautuu vähän liiannii hyvin tuo ääni.. (6kk..) :D

  VastaaPoista
 10. Meillä ei ollu itkuhälytintä, vaan radiopuhelimet joissa sama toiminto. Maksoivat muistaakseni 30 euroo ja on olleet kätevät nyt myöhemmin lapsen leikeissä :)

  VastaaPoista
 11. hoitolaukuksi fjällrävenin kettureppu! niitä saa http://www.retkiaitta.fi/product/5/fjallraven-kanken. itse en ole vielä kokeillut mutta seuraavalle kyllä! Mulle joku suositteli. Runsaasti värivaihtoehtoja ja laukun saa kätevästi napeilla kiinni rattaisiin.

  VastaaPoista
 12. itkuhälytin kannattaa ostaa!
  Voisitko laittaa vielä kuvan mahastasi?

  VastaaPoista
 13. Olis kans kiva saaha viimesiä kuvia masusta, jos oot vielä kokonaisena!! Oon lukenu sun blogia ihan alusta asti innolla ja mielenkiinnolla, miten raskaus etenee ja nyt on viimein pakko kommentoida, kun en ennen ole. Sä oot ihan älyttömän vahva, rohkea, empaattinen vastuuntuntoinen ja fiksu nuori naisen alku. Oot selvinny alusta asti ihan mahtavasti ja tulet varmasti selviämään vauvan kanssa jatkossa hyvin. Sulle ei voi tarpeeksi hattua nostaa. Susta tulee varmasti mitä parhain ja huolehtivin äiti lapselleen, samoin joonaksesta isä. Susta on kasvanu odotuksen aikana todellinen äitihahmo. Musta on aivan ihana lukee sun juttuja ja toivon kovasti että jatkat kirjoittamista pikkusen syntymän jälkeen. Olis kiva kuulla miten vauva-arki on alkanut sujumaan ja miten teillä menee. Ihan tosi tosi paljon tsemppiä sulle pian lähestyvään synnytykseen ja tulevaan vauva-arkeen teille molemmille, te kyllä pärjäätte! :) p.s. Älä välitä ulkopuolisten ja tuntemattomien ilkeistä kommenteista tai pään aukomisesta! Jätä ne täysin omaan arvoonsa. Pidä pää ylhäällä ja itsesi korkealla! :)

  VastaaPoista
 14. Mulle tul mieleen imetystyyny. Se on kyllä käytännöllinen useimmissa tilanteissa. Se helpottaa imetystä, tekee siitä vaivattomampaa ja antaa hyvin tukea vauvalle:)

  VastaaPoista
 15. Meillä päin D-tipat sai neuvolasta kun sen aika oli (Tampereella). Mun mielestä hoitolaukut on ihan ylihinnoiteltuja, tavallinen laukku ajaa saman asian :)

  VastaaPoista
 16. Imetystyynyä mäki suosittelisin ja ite oon hoitolaukkuna käyttäny sairaalast saatua liberon laukkua ja toiminu hyvin :) sitteriä suosittelisin myös kun sitäki voi käytää jo muutaman viikon ikäsestä ja siitä lapsi sitte myöhemmin näkee paremmin ympärillee ku turvaistuimesta, meillä ei kovin pitkää turvaistuimessa ainaka viihytty ni hankittii sitte sitteri :D ja sit yks hyvä kans ois rintareppu tms, saa ite liikuttuu vähä enempi jos vauva ei viihy muualla ku sylissä :)

  VastaaPoista
 17. Kannattaa muuten ehdottomasti ostaa sitteri, vaikka ihan semmoinen halpa perusmallinenkin.. Meillä ainakii sitteri on tosi kovassa käytössä, siinä on sit helppo alkaa syöttelee kaikki soseita, ku sen aika tulee. Ja päikkäritkii saa hyvin nukuttua. Ei tarvii aina olla lattialla.

  Turvaistuin ei mun mielestä korvaa sitteriä, varsinkaan jos siinä on korkeet reunat. Vauva ei nää siitä mihinkään, ja saattaa sit tuskastua..

  -Ansku-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvaistuimen asento on myös aika "istuva", eikä pienen vauvan ole hyvä olla siinä pitkiä aikoja. Tosin eihän sitterissäkään saa vauvaa pitää koko aikaa, mut sen sentään saa ihan vaakatasoonkin, hyvä vastasyntyneelle :)

   Poista
  2. Meillä ei sitterissä oltu oikeastaan ollenkaan, ennen kuin soseita alettiin maistella. Poika ei vaan viihtynyt, oli ennemmin lattialla tai kantoliinassa. Pojalla oli alkuun todella paljon ilmavaivoja ja puklasi herkästi makuulla ollessaan niin oli paljon mukavampi pitää liinassa pystyasennossa toista.

   Mä sanoisin että sitterin varmasti helpolla sitten löytää ja joku muukin voi sen käydä ostamassa jos tuntuu että sellaista tarvitsee sitten vauvan synnyttyä.

   Poista
  3. Ite oon kans sitterin kannalla :) täältä meidän alueen fb kirppareilta löytyy kans hyviä!

   Poista
 18. Sinkkivoidetta kannattaa ostaa jos sitä ei ole. Sen avulla saa mahdolliset vaippaihottumat helposti hoidettua :)

  VastaaPoista
 19. Mun mielestä erillinen hoitolaukku ei ole ollenkaan tarpeellinen. Mikä tahansa tarpeeksi iso kassi ajaa asian. Kannttaa toki valita sellainen, jonka kanssa Joonaskin sitten kehtaa kulkea ympäri kyliä! :D Meillä oli mun opiskeluajoilta vihreä olkalaukku olemassa ja se otettiin sitten vauvallekkin käyttöön. Sellainen tukeva, canvaskankainen, jossa muutama tasku ulkopuolella ja pari erillistä lokeroa sisäpuolella.

  Paljon kuljetin vauvan tavaroita myös omassa käsilaukussa. Nyt kun vauva reilun vuoden ei sellaista jättiarsenaalia tavaraa tarvitse enää mukana raijata ja varsinainen hoitolaukku olisi kyllä aika tarpeeton. Parin tunnin kaverivierailullekkin mukaan otetaan enää varahousut,joku lelu, pari vaippaa ja pikkupyyhe. Kaupungille lähtiessä lisätään vielä varapaita mukaan ja pari sosepurkkia evääksi, nokkamuki.

  Aika vähän kun vertaa siihen että vauva-aikoina (mulla kun ei sektiohaavan tulehtumisen takia imetys onnistunut, vahvat antibiootit siis sain) oli tuttipullo, maitoa, harsoja, useammat vaihtovaatteet, pyyhe, pari vauvalelua, tutit, tuttinauha... :D

  VastaaPoista
 20. Kannattaa käydä kattomassa erillaisia vaatteita ja tarvikkeita vauvalle ja sit imetysrintsikoita sun muuta täälä : http://www.tiluuna.fi/
  :) Onnea loppuraskauteen!!

  VastaaPoista
 21. Toivottavasti synnytys menee hyvin ( uskon, että menee ) ja voimia sinulle ja vauvalle! :)

  VastaaPoista
 22. Talkkia, sinkkivoidetta, vanupuikkoja, vanulappuja, desinfiointiaine.. Kaikki tulee tarpeeseen.. :)

  Hoitolaukkuna mulla on ollut Marimekon se peruslaukku, ihan ykkönen. Mitään ylihinnoiteltua "vauvamerkkilaukkua" ei kannata ostaa.

  Imetystyynyä tai itkuhälytintä en itse suosittele. Toki imetystyyny riippuu rinnoistasi ja miten imetys lähtee käyntiin. Itkuhälytintä meillä ei ollut, vauva nukkui vaunuissa ulkona/ulkoeteisessä, hyvin pystyi itse siivoamaan tms ja kuuli silti milloin heräsi.

  Sairaalassa saat vielä lisää vinkkejä, mitä kannattaa ostaa kotiin, Joonas tai äitisi voi käydä ostamassa, kun itse olet vauvan kanssa :)

  Kovasti tsemppiä synnytykseen, elä siellä hetkessä äläkä liikaa murehdi :)

  VastaaPoista
 23. Sinkkivoidetta suosittelen kyllä! Se on kyllä huppu! Mun mielestä talkkia ei tartte, perunajauhot ajaa saman asian... Desinfiointiainekin on hyvä, mutta muista että sen pitää olla sitä kirvelemätöntä! Me tarvittiin desinfiointiainetta vauvan navan hoitamiseen.

  Turvakaukalo ei kyllä sovellu sitterin sijaiseksi, on se niin iso möhäle ja vauva siellä syvällä jajaja. Mieluummin se sitteri!

  Me hommattiin myös puuhamatto, sellainen matto siis missä on lelukaaria ja kaikennäköistä härpäkettä (meillä muumi-hahmoja). Se ei kyllä ole ihan heti tarvittava juttu, mutta nyt meillä kovassa käytössä jo (laps 3kk)

  Tsemppiä! Synnytys on jännittävä kokemus. Sattuihan se, mutta voin sanoa, että mä ainakin oon jo unohtanut sen kivun. Muistan kyllä että kipeää teki, mutta se kipu on silti unolassa.

  VastaaPoista
 24. Tsemppiä koitokseen nuori Nainen! Rohkea päätös, jollaista en olisi voinut kuvitella a) itselleni (vm-1970, eikä "sellaiset jutut" vielä sinun iässäsi itselläni kuvioissa...) tai b) tyttärelleni (vm-1998, joka vielä lapsenomainen nuori ja toivottavasti jaksaa vielä pari vuotta odottaa näiden asioiden kanssa. Ehtii sitten harrastelemaan ja nauttimaan lopun elämäänsä kyllä :-)

  Kypsät ajatukset Sinulla kuitenkin, joten etköhän pärjää aivan loistavasti ihan omasta takaa, lähipiirin ja julkisen sektorin tuen avulla. Rahaa perhe-elämä vaan kysyy melkoisen paljon: Tutteleiden, Liberoiden, sairastamisten ja kaiken tarpeellisen ja tarpeettoman oston myötä. Kaikkea hyvää toivotan! :-) Mukavaa olisi, jos jaksaisit vielä päivitellä kuulumisia ja maha-kuvia näin loppuaikanakin...

  VastaaPoista
 25. meillä ei ollu hoitopöytää, pehmeä hoitotaso pesukoneen päällä mutta nykyään vihdetaan vaippaa millo olkkarin lattialla, millo sängyssä. Meillä ei ollu sitteriä enkä koe että oltais tarvittu ja vauva vaikuttaa tyytyväiseltä, turvaistuin on ajanu aikalailla saman asian,lelukaartakaan ei ollu ja nyt kun ajattelen ni ihan turhaa rahan tuhluuta koska nyt vauva ei pysy enää paikallaan eikä selälteen makuullaan ollenkaan (4kk), sinkkivoidetta tai talkkia ei olla tarvittu, iho pysyny hyvänä sillä ä-pakkauksen erisan voiteella, hoitolaukkuna toimii ihan oma laukku ku musta kaikki vauvan hoitolaukut on tosi rumia, ei siis pahalla niille jotka tykkää käyttää mutta mun mielestä ne ei näytä hyvältä.. Mäki stressasin loppuraskaudesta ihan kaikesta että onko varmasti kaikkee jne mut sit ku tottu kaikkeen ja siihen vauva arkeen niin löyty itselle se toimivin juttu ja välineet :) Tsemppiä synnytykseen!! :)

  VastaaPoista
 26. Heippa! Komppaan, että itkuhälytin on kätevä, tuli meillä kovaan käyttöön. Sitteri jäi taas kokonaan käyttämättä kun ei vauva siinä viihtynyt. Onneksi se oli ostettu käytettynä. Jos vauvan peppu ärtyy, kannattaa kokeilla myös sinkkivoidetta ja talkkia, auttoi meillä. Tsemppiä loppusuoralle ja synnytykseen!

  VastaaPoista
 27. imetysliivit on hyvät! ei tarttekoko ajan repimässä normi liivejä:DD
  onne teillle paljon!! sinusta tulee hyvä äiti;)

  VastaaPoista
 28. Oon ite sun kans saman ikänen ja ei voi muuta sanua ku nostan hattua sulle! Toivon kaikkea hyvää sulle, vauvalle, Joonakselle ja kaikille sun läheisilles. Tsemppiä synnytykseen ja toivottavasti kaikki menee hyvin! :):)

  VastaaPoista
 29. Itkuhälytin, imetysliivit ja imetystyyny. Ja ihan tavallinenkin laukku ajaa saman asian kuin hoitolaukku. :)

  VastaaPoista
 30. mäki voisin sanoo tosta että älä käytä turvakaukaloa sitterin sijasta... saat sairaalasta sellasen kirjan ja siinäkin sanotaa et turvakaukalossa vauva ei mahdu liikkuu kunnolla ni siinä ei sais pitää. pitkillä automatkoillaki pysähtyä puolentoista tunnin välein et vauva saa vähän oikoa jäseniään. mutta toisaalta, en tiiä onko sitteri niin välttämätön. meillä on tyttö ollu 2 kertaa sitterissä :D ja se on ny puol vuotta. mutta kaikkea hyvää sulle, onnea synnytykseen ja kaikki mahollinen rakkaus ja onni teille kun saat kultakimpaleen pian syliisi! :)

  VastaaPoista
 31. Olin ihan pelästyny, ku ei löytyny enää sun blogia samasta osotteesta O: mutta demin keskustelun kautta lyöty onneksi!! onnea matkaan!!! <3<3<3

  VastaaPoista
 32. Me ei ostetaa itkuhälytintä, koska meil on nii pieni tää kämppä et vauvan itkun kuulee kyl joka huoneeseen :) Sitteriikään ei olla ostettu enkä tiiä et ostetaanko ees ku ei mulkaa ollu semmosta vauvana ja hyvin äiti ja iskä sillo pärjäs mun kaa ilman sitä :D
  Mua jännittää sun puolesta sun synnytys ja omaki ja ja oot ajatuksissa! :)

  VastaaPoista
 33. Onnea vaavin kanssa :)! Ja tsempit myös Joonakselle.

  VastaaPoista
 34. Suosittelen itkuhälyttimen ostoa jos on iso talo.. Se on myös kätevä sitten jos vauva nukkuu ulkona päiväunia:)Sitteri on myös hyvä ostos, mutta ei pakollinen..:) Onnea ja voimia sinulle ja Joonakselle!

  VastaaPoista
 35. Enää noin viikko! Todella paljon onnea teille & sinulle jaksamista!
  Ja tsemppiä synnytykseen! <3 (:

  VastaaPoista
 36. itekin suosittelen sitterin ostoa, se on kätevä ja kumminkin ajaa ihan eri asiaa kuin turvakaukalo joka on yleensä aika "ahdas" ja korkeareunainen. Myös imetystyynyä suosittelen tai riippuu tietenkin henkilöstä tarviiko mutta se on kätevä myös silloin kun ei enään imetä ja lapsi juo pullosta sylissä ja muutenkin sitä voi käyttää "niskatyynynä" ihan itsellään :D nim.mer.kokemusta on :D
  Ja itkuhälytin on myös ihan kätsy mut en siihen ite "tuhlaa rahaa" vaan luotan siihen että kuulen ja osaan havita milloin lapsi on hereillä. Tietenkin kaikki on ihan henkilöstä itsestään kiini mitä hommaa(: nämähän on minun mielipide asiasta :D
  Mutta jaksamisia Sinulle ja Joonakselle ja myös ihanaa vauva-arkea kunhan se alkaa :)))

  VastaaPoista
 37. AWWS en jaksa oottaa, et tulee näkemää kuvia sun tulevasta -mahdollisesta- tytöstä :> että ku jännittää ihan sunki puolesta! :D

  VastaaPoista
 38. Mua jännittää sun puolesta :)

  VastaaPoista
 39. sekä itkuhälytin et sitteri on käytännöllisiä=) mut ei niillä oo kiirettä, jos sit syntymän jälkee huomaa et niille on tarvetta nii ostaa sitte:) paljonpaljon tsemppiä synnytykseen ja ihanaa vauva-arkea!!<333

  VastaaPoista
 40. Joku paksu peitto lattialle, vauva voi siinä köllötellä sun silmän alla ja isompana leikkiäkin siinä eikä satu jos muksahtaa :)
  Itelläni oli pienenä 2 peittoa päällekkäin pussilakanan sisällä alustana, olisin monet kerrat kopsahtanut takaraivolleni pienenä ja kököttänyt sängyssä vaan, tuossa pystyt itse tekemään vaikka tietokonejuttua ja vaavi on siinä vieressä. :)
  Onnea sulle, toivottavasti kaikki menee hyvin :)

  VastaaPoista


En julkaise asiattomia, loukkaavia tai pahaa mieltä aiheuttavia kommentteja. Mielipiteensä voi ilmaista myös asiallisesti.
Pyrin vastaamaan jokaiseen kommenttiin. Ja vaikka kaikkiin en olisi vastannut, niin kaikki on kyllä luettu
Kiitos kommentista!

Minulle voi laittaa myös sähköpostia osoitteeseen lauran.arkielamaa @ gmail.com (poista välit)