sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Perustin blogin

Tässä sitä kirjoitellaan ensimmäistä tekstiä.  Kerron elämästäni. neuvolakäynneistä ja joskus ihan muistakin asioista.  Pyrin laittamaan kuvia postauksiin, ettette ihan kuolisi tylsyyteen. ;)
Tänään on 9+0 viikkoa. 

Kirjoittelen enemmän sitten kun tapahtuu taas.
Pikkuinen pallero 8+2. 16mm, eli vielä pikkuinen.

78 kommenttia:

 1. minkä ikäne sun poikaystävä on?(: ja btw sait lukijan blogiatomsyöte jutun kautta:D

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. :--)
  Poikaystäväni on 16. Hän täyttää tosin alle kuukauden päästä 17. Tervetuloa lukemaan!

  VastaaPoista
 3. voi oot nuori! olis kiva kuulla, mitä sun vanhemmat sano, kun sai tietää ja oliko sun raskaus suunniteltu juttu vai ihan "vahinko"?
  tsemppiä :)

  http://kaisisblog.blogspot.com/

  VastaaPoista
 4. Päädyin tänne Demin kautta, ja nyt on kyllä pakko tulla toivottamaan paljon onnea! :)

  VastaaPoista
 5. Miten sun poikaystäväs suhtautu pikkuseen? :)

  VastaaPoista
 6. Onnea Laura! (:

  Mulla ois kysymys. Mitkä oli sun poikaystävän ensireaktiot, kun kerroit raskaudesta?

  Ja hei, älä välitä muiden mielipiteistä. Vaan sinä oot oman lapses tuleva äiti ja tiedät mitä oot tekemässä. On niitä ennenki 14-vuotiaita äitejä ollu jotka on ihan hyvin selvinny!

  VastaaPoista
 7. ei vittu et oo tosissas?

  VastaaPoista
 8. Vaikka kuinka yritän keksiä jotain rohkaisevaa ja fiksua sanottavaa jota omille ystävilleni yrittäisin sanoa, ei todellakaan vain irtoa. Olen liian tyrmistynyt.

  Ihan tosi, 14? Nel-jä-tois-ta? Maailma on oikeasti sairas.

  VastaaPoista
 9. Sait uuden lukijan ! Tsemppiä sulle jatkoon !:)

  VastaaPoista
 10. Samaa mieltä Jannan kanssa, en ymmärrä miten LAPSI voi kasvattaa lapsen? Tai tietenkin voi - mutta koskas sinä sitten lapsuutesi/nuoruutesi vietät? Sitten kun lapsesi on jo aikuinen?

  VastaaPoista
 11. Olen itse pian 18 ja en tuntisi olevani valmis äidiksi, vaikka välillä vauvakuume iskeekin. haluan elää nuoruuden ja bailatakkin välillä !
  mutta onnea teille :) jatkan lukemista innolla !

  VastaaPoista
 12. ei jumalauta käy sääliks kakaraas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 13. kauanko olette seurustelleet poikaystäväs kanssa? =)

  VastaaPoista
 14. Apua.. Olen ikäisesi enkä itse kyllä kykenisi moiseen. Oletko aivan tosissasi?

  VastaaPoista
 15. Tuntuu vain uskomattomalta, että 14 vuotiaan elämänkokemuksella voisi ymmärtää sitä vastuuta. Itsellähän on ikää vasta 17, eli en tosiaan puhu kokemuksesta, mutta jotenkin en vain voi käsittää tätä.. Toivoin vain, että ymmärrät, että nuoruutesi saattaa jäädä elämättä :(

  Toivotan silti parasta onnea ja menestystä lapsen kanssa! Toivon vain että ymmärrät sen vastuun, mutta varmaan äidin vaistot pitävät siitä huolen :)

  VastaaPoista
 16. Onnea sulle tosi paljon! :) itse olen 15 vuotias, ja mulla on 3 kk ikäinen tyttö vauveli, irene. <3 äidin pikku rakkaus pakkaus. Onhan se aluksi tosi rankkaa, sen voin sanoa. Mutta tottahan sen tiedät, ja neuvolas tulet kuulemaan tuota vielä monet kerrat! Mutta kyllä se vaiva on sen vauvan arvoistakin. Kun saa katsoa miten oma lapsi nukkuu, hymyilee ja kikattelee. Koko ajan oppii jotain uutta.. Oon nyt ostanu irenelle ihan hirmu paljon joululahjoja, vaikka onkin vielä niin pieni ettei niistä tai koko joulusta edes tajua yhtikäs mitään!

  Mutta pointtini oli se, että vaikka se kuinka raskasta olisikin niin mitään parempaa ei olekkaan kuin saada oma lapsi syliin! Oli sitten kuinka vanha tai nuori hyvänsä. Ja siellä neuvolassa mulle sanottiin että oli itte kuinka lapsi tahansa, mutta jos sen päätöksen pystyy tekemään että haluaa pitää lapsen ja on valmis myös sen tuomaan vastuuseen niin on myös tarpeeksi kypsä äidiksi! Älä välitä muista, ja muiden kakkapuheista! :) onnea sulle ja poikaystävälles tosi paljon. :)

  VastaaPoista
 17. Onneaa lapsen johdosta. Kylläpäs täällä on kapea katseisia ihmisiä kirjoitellut. Miten joku voi väittää ettei 14 vuotiaasta äidiksi olisi? Miten joku voi tietää kuinka "aikuinen" olet? Vihaksi meinaa pistää. Pitäs ihmisten vähä miettiä mitä kirjoittelevat. Toivon teille oikeen mukavaa elämää lapsen kanssa. Pakko jatkaa likemista =)

  VastaaPoista
 18. Paljon onnea teille ja tsemppiä kasvatukseen! Älä välitä muiden alentavista kommenteista! Siskoni sai oman lapsensa juuri ennen kun täytti 14 vuotta. Lapsi on 3-vuotias, oppii älyttömän nopeasti asioita ja on päivisin isoäitimme luona hoidossa, kun sisko opiskelee. :-)

  VastaaPoista
 19. Sait jälleen uuden lukijan. Tsemppiä

  VastaaPoista
 20. Onnea sinulle ja sinun poikaystävälle :)
  Toivottavasti raskaus menee hyvin ja lapsi syntyy terveenä :)
  Olisi kiva jos kirjottaisit tänne vaikke miten sinun vanhempasi ja poikaystäväsi reakoivat raskaus uutiseen :)
  Äläkä välitä niistä kommenteista missä annetaan negatiivista palautetta,etköhän sinä itse tiedä oletko valmis äidiksi vai et :)
  Onnea vielä kerran ! :)

  VastaaPoista
 21. Mäkin päädyin tänne demin kautta ja alan seuraamaan tätä:)

  VastaaPoista
 22. r u fucking kiddig me?
  oikeesti.. en keksi todellakaa mitää järkevää sanottavaa...

  VastaaPoista
 23. Wooooooou 14.... mut onnee matkaan vaan ! <3

  VastaaPoista
 24. Mä en tajua mikä ihmisillä on ongelmana tässä ! okei myönnän ite en olis ollu valmis en edes vielä (16), mutta jokaisella on omat tahtonsa. Ja joku vielä sanoo täällä että käy sääliksi sitä lasta, niin miksi ? Lapsellahan on hauskaa kun oma äiti ymmärtää nuoruuden temmellykset ja äidistä on hyvää seuraa tulevaisuudessa kun ikäero on niin pieni. Mä ainakin toivotan sulle voimia ja onnea perhe-elämään ja jään seuraileen teijän etenemistä <3 :)

  VastaaPoista
 25. Ei se ikä aina kaikkea ratkaise...Joku 14v voi olla hyvinkin kypsä vanhemmaksi ja joku 30v ei vielä silloinkaan.
  Onnea sinulle odotukseen!
  T:Kuuden lapsen äiti

  VastaaPoista
 26. Vaikka olin itsekin nuori äiti, tämä blogisi sai minulle todella pahan mielen. Olet TODELLA nuori tyttö ja vaikka vaikutat oikein fiksulta, niin sinulla ei ole aavistustakaan mitä elämä oikeasti on lapsen kanssa. Toivon sinulle kaikkea hyvää, enkä tätä pahalla kirjoita. Kun muutamien vuosien päästä olet aikuinen niin ymmärrät itsekin kuinka nuori oikeasti olit. Lapsen hankkiminen on todella iso asia ja toivon ainakin että oma tyttäreni välttyy samalta kohtalolta, koska sellaista nuoruutta en voi kenellekään nuorelle tytölle toivoa. Toivon vilpittömästi teille kaikkea hyvää, onnitella en kuitenkaan pysty.

  VastaaPoista
 27. 14-vuotiaalla ei ole tarpeeksi elämänkokemusta vauvan hoitamista varten. 14-vuotiaan keho on vielä kauheassa muutoksessa murrosiän takia, niin on mielikin, ja psykologisten tutkimusten mukaan tuon ikäisen on MAHDOTONTA tehdä oikeasti realistisesta näkökulmasta päätöksiä pitkälle aikavälille (kuten nyt lapsen pitäminen). Lasten ei kuulu hankkia lapsia. Todellisuus tulee varmasti läimäisemään päin naamaa, ja pahasti - poikaystäväkään tuskin pysyy vierelläsi ikuisesti, tuon ikäisenä jätkät harvemmin käsittää mitä sen lapsen kanssa tulee olemaan.
  Mieti, mitä kaikkea sulta jää kokematta. En nyt tarkoita ensimmäisenä, että jotkut baarireissut sun muut, mutta yleensäkin. Sulla tulee olemaan OIKEASTI omaa aikaa vasta sitten kun lapsi on lentänyt pesästä.
  Miten ajattelit rahoittaa lapsen ja itsesi elämän? Mamma och pappa betalar, vai yhteiskunnan tukirahoillako meinasit ikuisesti pärjätä, niilläkään kun ei pitkälle pötkitä, ja ikäisesi ei saa vielä edes solmia työsopimusta, saati että edes saisit 15-vuotiaanakaan mitään pätkätöitä ihmeempää.

  Voit olla ikäiseksesi ihan fiksu tyttö, mutta ajattele nyt mitä olet tekemässä. Hankkimassa lasta tyyliin 1-2v siitä, kun menkat on alkaneet? Edes rinnat eivät ole ikäiselläsi niin kehittyneet että voisit tulevaisuudessa kunnolla imettääkään.

  Lapsi tulee olemaan kokonaan sinun vastuullasi. Sinun ja poikaystäväsi, mutta alussa varmasti enemmän sinun koska äiti on imeväisikäiselle se tärkein. Mieti tarkkaan, mitä oikein olet tekemässä. Nyt ajatus yöheräämisestä, paskavaippojen vaihtamisesta ja kotiin jäämisestä voi tuntua helpolta, mutta sitten kun oikeasti olet siinä tilanteessa, voi olla ihan kamalaa. Ja ne ystävätkään harvemmin pysyy ympärillä enää lapsen synnyttyä, kun tuon ikäinen olet, vaikka aluksi onkin hauskaa kun kaveri on raskaana ja masu kasvaa jne..

  VastaaPoista
 28. Anteeks vaan mutta pilaat nuoruutes ton lapsen takia. Menetät niin paljon kun oot itsekin vielä lapsi.

  Mun tarkotus ei oo vittuilla tai mitää mut ajattelen sun lapsen tulevaisuutta ja toivon et oot harkinnu tarkkaan ja ymmärrät sen ettet biletä vähään aikaan, käy baareissa kun täytät 18 millon haluut, matkustele ilman lasta yms. Mieti mistä kaikesta jäät paitsi kun voisit saada ensin sen kaiken ja lapsen sit ku oot tarpeeks kypsä.

  VastaaPoista
 29. päädyin tänne toisen bloggaajan kautta ja kiinnostuin heti tästä blogista!! :) Eli taas yksi lukija lisää! :) Ja niin, olet kamalan nuori äiti, mutta toivotan sulle silti tosi paljon onnea matkaan ! :--)

  VastaaPoista
 30. Voi onnea sinulle vauvan johdosta.. Olethan sinä aika nuori, mutta niin olen minäkin (kohta 17) ja yritetään poikaystävän kanssa pikkuista.. :) toivottavasti kaikki menee pikkuisen synnyttyä hyvin ^^ tsemppiä

  VastaaPoista
 31. MÄ tiedän yhden sun ikäisen äidin. Tai nyt taitaa olla 18v. Hyvin on vanempien tuellla selvinnyt ja nyt käynyt jo peruskoulunki loppuu ja opiskelee lukiossa.

  VastaaPoista
 32. Hei älä välitä noista kommenteista anonyymeiltä. et oo tosiaan ainoo ton ikänen äiti, ei sen pitäs olla noin pöyristyttävää, maailma on niitä täynnä. onnea sulle ja poikaystävälles :) sait taas 2 uutta lukijaa, minä ja kaverini seurataan nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se juuri sen takia on pöyristyttävää, että näitä lapsenikäisiä äitejä tulee joka nurkalla vastaan...
   Toivon mukaan tuleva äiti todella tietää mitä on tekemässä ja ymmärtää, että pääsee kunnon ammattiin vasta paljon muita myöhemmin.

   Ja täälläkin on näitä, jotka ovat saaneet lapsen about 15-vuotiaina, ja jotka kirjoittavat yhä kuin alakoululaiset. Kaikki yhdyssanat erikseen ja kielioppi muutenkin ikäluokan keskiarvoa huonompaa. Joten yritä mahdollisuuden mukaan pysytellä mukana koulu- ja työelämässä, ettet vaan jää yksin ja ilman työtä (tai edes mahdollisuutta sellaiseen). Noin nuorena kun ei parisuhteetkaan ikuisuuksia kestä.

   Poista
  2. Niimpä, älä välitä ja tsemppiä kovasti!♥

   Poista
 33. Hei Laura!

  Onnea teille tuleville vanhemmille! On totta, että olet nuori, mutta se ei ole mikään este kypsälle ja hyvälle vanhemmuudelle! Pidä pää pystyssä ja usko itseesi ja poikaystävääsi, teillä on kaikki mahdollisuudet hyvään elämään vauvan kanssa! :)
  Aika rohkea olet, kun tämän bloginkin perustit, kiitos siitä! Sinusta on varmasti apua muille nuorille äideille ja ehkäpä pehmitit heidän tietään äitiyteen tässä ennakkaluuloisessa maailmassa.
  Ja muista, sinun ei todellakaan tarvitse pärjätä yksin, onhan sinulla perhe, poikaystävä ja yhteiskunnankin tuki saatavilla. Tsemppiä ja kaikkea hyvää teille! :)

  VastaaPoista
 34. Täältäkin tulee uusi lukija! :) Onnea ihan hulluna nyt ekaks!
  Ja lueskelin tossa noita ylemmpiä kommentteja ja pari juttua pisti silmään, esim Tiian kommentti: ''Mun tarkotus ei oo vittuilla tai mitää mut ajattelen sun lapsen tulevaisuutta ja toivon et oot harkinnu tarkkaan ja ymmärrät sen ettet biletä vähään aikaan, käy baareissa kun täytät 18 millon haluut, matkustele ilman lasta yms. Mieti mistä kaikesta jäät paitsi kun voisit saada ensin sen kaiken ja lapsen sit ku oot tarpeeks kypsä.''
  1. En ite tiedä oletko harkinnu lasta vai onko se ns. ''vahinkolapsi'', mutta sillä ei pitäisi olla vväliä, äidin rakkaus on vahvinta mitä voi olla, ja sun ikäsi ei varmaankaan vaikuta siihen miten huolehdit lapsestasi!
  2. Minua ei ainakaan haittaa vaikka ''joudunkin'' matkustelemaan lapseni kanssa, on ihanaa näyttää maailmalle kuinka ihanan tytön olen maailmaan saattanut, ja mukavaa seurata tyllerön puuhia kun se näkee kaikkea uutta ja erilaista matkoilla, miksi lasta ei siis voisi ottaa mukaan reissuille?
  3. KUKAAN äiti ei varmastikkaan ole lapsensa kanssa 24/7, eli, sittenkun lapsi on syntynyt, ja kasvanut tarpeeksi, toki sen voi laittaa hoitoon esimerkiksi isovanhempiensa luokse (jos sellainen mahdollisuus siis on!) ja lähteä itse hurvittelemaan kavereiden kanssa, tai ihan viettää laatuaikaa poikaystävän kanssa ilman lasta, sillä kahdenkeskeistä aikaa ei tule olemaan, ja varmasti kun omalle kohdalle sattuu, jokainen äiti laittaa lapsensa hoitoon että saa viettää kavereiden / poikaystävän kanssa yhden vapaaillan! :)
  ps.ovatkohan nuo muut anonyymit jotain ennustajia vai mistä ne tietävät miten tulet pärjäämään lapsesi kanssa? ;))
  ja siinä ei ole mitään pahaa että olet nuori, sanonpahan vain että älä välitä noista ''aikuisista'' vaan nauti raskausajastasi!

  pps. vaikka lasta ei voisikaan itse imettää, äidinmaidonkorvike on keksitty, ja se on ihan yhtä terveellistä kuin oma rintamaitokin, eikä lapsesta kasva MILLÄÄN tavalla huonompi / epäterve jos ruokkii pelkällä äidinmaidonkorvikkeellä, pidä se mielessä jos imetys ei kehityksesi takia onnistu! :) tsemppiä!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on kyllä harmillista että nykypäivänä tosi harva äiti (iästä riippumatta siis) ruokkii lasta rintamaidolla. rintamaito on kaikkein paras ruoka lapselle heti alkuvaiheessa, sillä se vahvistaa vastustuskykyä ja on tosi ravinteikasta, niin toivottavasti Lauralla imetys onnistuu :)

   Poista
 35. toi on tosi törkeetä haukkuu toista sentakia, että on jo valmis lapseen ! oon itekkin 14 , mutta mä en h-e-n-k-i-l-ö-k-o-h-t-a-i-s-e-s-t-i olisi valmis lapseen, mutta jotkut on! eiköhän Laura oo tarpeeksi miettiny asiaa, ja toisia kiinnostaa villit baari-illat ja toisia oman ihanan pikkusen kanssa oleminen ja viinilasillinen ! Tosipaljon onnea teille ja sulla on taas yks lukija lisää :)

  VastaaPoista
 36. Sulla on kiva blogi ja kiinnostuin heti tästä kun oot 14 ja paksuna!:) kaveri linkkas facebookissa tän mulle ja oonki lukenu kohta nää kaikki jo xd saitpa yhden lukijan lisää(:

  VastaaPoista
 37. Voi että, niin nuori.. (13) Pärjäile nyt äläkä välitä noista anonyymeistä.. Sulla on omat valinnat ja oon ilonen puolestas. Koita pärjäillä.

  VastaaPoista
 38. Oijoij. Älä ota tätä kommenttia millään pahalla!
  oikeesti.

  Sä väität olevas täysin valmis äidin rooliin, niin ne kaikki haluais olla. Mut aina se ei mee niinku haluais. Tulin raskaaks itte 15 vuotiaana, enkä tehny aborttia sen takia, koska oon abortteja vastaan ja olis ollu väärin keskeyttää elämä joka on jo alullaan, tämä siis mun näkö kulma. Ajattelin koko aika : 'Joo mä oon helvetin valmis tähän' mut jossain vaihees mun usko kuitenki alko hiipuu ja aloin miettii jo adoptioo. (onneks en kuitenkaan päätynyt siihen)

  Kai sä tiedät mitä oot tekemässä? Tää on siis kirjaimellisesti nuoruuden hukkaan heittoa. Mä ajattelin eka, joo ei midist ei mul oo ikävä mitää nuoruutta. Mut nyt ku oon eläny mun rakkaan tyttären kans yhessä 4kk niin mul on ollu välillä ikävä NIITÄ aikoja, ku näin kavereita ja sain hengailla olla ja mennä miten halusin. Meijän tyttö on maailman rauhallisin, mut silti tää on henkisesti helvetin raskasta. Mun poikaystävä käy kouluuu joka arki päivä 8-16 ja oon yksin kotona.

  Se on kuule niin, et ku se muksu syntyy. Tottakai (toivottavasti) kasvat henkisesti siinä. Sulla jää kaikki muu! Ihan kaikki, satunnaisesti näät sun kavereita, jos niitäkää, ku niit ei kiinnosta paskavaipat tai se et paljon se vauva söi viimeks. Sit on enää sinä ja sun vauva, kaikki menee niin ku se vauva haluu, jos se ei nuku nii et kyllä nuku sinäkää! Välillä hermot on niin saatanan kireellä et pakko mennä parvekkeelle rauhottuu.

  Kerroin nyt vähän omasta kokemuksesta, kaikki on kutienki viel mahdollista. Avoin adoptio? Saat elää elämääs kuten teini ja käydä koulus loppuu. Tai sijotus? Saat muksun viikon loppusin itelles ja saat nähä sitä. Ei sitä tarvii heti antaa sijotuksee ( En tiiä miten toi sijotus juttu todellisuudes menee, mut mun kaveri anto sen lapsen sen siskolle sijotuksee ku se lapsi oli 5kk ja se muksu on sen luona viikonloppusin ja se saa käydä kattoo sitä muksuu vaik joka päivä)

  No mut joo, toivottavast tiiät mitä oot tekemäs! Onnee raskauteen ja toivottavasti kaikki menee hyvin!

  http://tanjaslifewithbaby.blogspot.com/

  VastaaPoista
 39. Itelläni on tuttu joka sai lapsen 14 vuotiaana, ja on pärjänny hyvin. Onneee teille molemmille ja jaksamista :)
  p.s päätät ite mitä teet älä anna kenenkää masentaa ;)

  VastaaPoista
 40. Oon kyllä samalla linjalla ku pari muutakin näyttää olevan. Ei ikä ratkaise, mutta se vaikuttaa! Ei asia mulle kuulu, mutta ite oon 14 ja voisin kuvitella saavani lapsen aikasintaa 22v. Ei sillä, että kaikki ihmiset ois samanlaisia, mutta pakko myöntää: sä et nuoruutta tuu koskaa elää. Lapsesta äidiksi, ei hyvää päivää... mihin tää maailma on menny. Onnea en minäkään pysty millään tavalla sanomaan.

  VastaaPoista
 41. Onnitteluni! Mieti kuitenkin, että sinulta jää esim. peruskoulu kesken. Ehkä se ei nyt tunnu miltään pahalta ajatukselta, mutta kyllä se ehkä sitten ku oot 18v, etkä oo EDES pkoulua käyny... Jotku oli kommetoinu, että "ei kerkee elää nuoruuttaan" ja joku oli vastannut siihen että "kaikki ei halua viettää bileiltoja" niin ei nuoruus bileiltoja tarkota, vaan sitä, että voi tehä mitä huvittaa. en näe mitään positiivisia asioita noin nuorena äidiksi tulemisesta. 15v on jo aivan eriasia, mutta 14v, en vaan voi yksinkertasesti käsittää.

  VastaaPoista
 42. Nyt tyttö saisi joutua arestiin! Vanhemmat varmaan hoitaa suurimman osan lasta... (ainakin toivon niin)

  VastaaPoista
 43. Onnitteluni! Mieti kuitenkin, että sinulta jää esim. peruskoulu kesken. Ehkä se ei nyt tunnu miltään pahalta ajatukselta, mutta kyllä se ehkä sitten ku oot 18v, etkä oo EDES pkoulua käyny... Jotku oli kommetoinu, että "ei kerkee elää nuoruuttaan" ja joku oli vastannut siihen että "kaikki ei halua viettää bileiltoja" niin ei nuoruus bileiltoja tarkota, vaan sitä, että voi tehä mitä huvittaa. en näe mitään positiivisia asioita noin nuorena äidiksi tulemisesta. 15v on jo aivan eriasia, mutta 14v, en vaan voi yksinkertasesti käsittää. <--- jos saan kirjoittajalta kysyä,niin miten 15 olisi parempi ikä tulla raskaaksi,ihan yhtä lapsi sä silti olet,ihan sama oletko 14 vai 15. Ei sillä että noin nuori ei olisi hyvä äiti,varmasti nuorikin oppii ottamaan vastuuta ja näin kun on oikeasti pieni käärö sylissä ja näin.
  Lauralle paljon onnea ja toivotaan että vauva syntyy terveenä ! : )

  VastaaPoista
 44. Olen 20, enkä koe olevani vieläkään valmis äidiksi. Monet ystäväni ovat hankkineet lapsia tosi nuorina. Nuorimmat 15v. ja eihän ne mitään suunniteltuja raskauksia ole. Lapsen kasvatus on monesti jäänyt isovanhemmille, sillä teini-ikäiseltä ei voi odottaa kypsyyttä kasvattaa tai ottaa vastuuta toisesta ihmisestä, kun ei voi ottaa vielä itsestäänkään.

  On järkyttävää, että nykyisin 14-16 vuotiaita vilisee, joka kadun nurkalla. TÄMÄ ON 2000-LUKU ja ehkäisy ei todellakaan ole mikään tabu.

  Ehkäisy opetus aloitetaan jo ala-asteella, joten vahingosta ei voi puhua..

  VastaaPoista
 45. Hei !

  Löysin kaverin kautta blogisi, ja liityin lukijaksi koska mielenkiintoista seurata miten vauva kehittyy ja miten selviydyt :) Luin jotain alussa olevia kommenteja, ja minusta nuo puheet että sinusta ei ole vielä äidiksi on perseestä. Sinusta tulee äiti juuri sillä hetkellä kun saat lapsen. Ja ihmisillä todellaki on eri luonteet ja kehittyy eri tahtiin, esim. minä en olisi vielä valmis ja olen 15, mutta turha muiden tulla arvostelemaan ku ei sinua tunne.. Oikein paljon onnea, ja laitatha vaavelista sitten syntymän jälkee kuvia ! :)

  VastaaPoista
 46. moi. (:

  pakko kyllä munki vielä sanoa että taidat olla vähän liian nuori äidiksi. mutta tiiän että oot varmasti kuullu siitä nii paljon, enkä mä ainakaan tuomitse sua siitä, koska se on sun oma asia & sun oma päätös. ei sun tarvi kuunnella muitten mielipiteitä eikä tarvi välittää dissaajista. Mä uskon että sä oot valmis äidiksi & tätä blogia lueskeltua näin että ethän sä oo yksin. sulla on kavereita, poikaystävä & vanhemmat tukena. mut mulla oli vaa yks juttu, et ois kiva jos laittasit tänne kuvia susta itestä & sun poikaystävästä. (:

  Liityin lukijaksi & odotan innolla enemmän kuvia & ajatuksia siitä että miltä susta itestä tuntuu. Saatko vihaisia katseita kun kävelet julkisilla paikoilla. tai onko joku tullut ihan naaman eteen sanomaan jotain ?

  VastaaPoista
 47. Moikka ! Sait uuden lukijan :) Ensimmäiset ajatukset tästä blogista olivat että oot tosi rohkee et uskallat ylipäätää bloggaa tälläsestä aiheesta. Mun mielestä kellään joka ei oo ollu samassa tilanteessa kuin sä ei oo oikeutta tuomita sua, tottakai jokaisella on oikeus kirjoittaa omasta mielipiteestä mutta sekin ois hyvä jos pystyy kirjoittaa niin että on hyvä maku mukana. On harmi et oot viel nuori mut uskon et jos ite oot järkevä nii tulee susta hyvä äitikin, nuoruus on silti ihmisen parasta aikaa mut jos sait noist 14 vuodesta jos tarpeeks mikäs siinä :D tsemppiä sulle !

  VastaaPoista
 48. ooi onnee !(= toivottavasti kaikki menee hyvin sulla ja sun lapsellas.

  älä välitä noista anonyymeistä . itseppähän todistaa tyhmyytensä kirjottelemalla tollasta shaibaa tänne. ikä on vain numero, jokainen on yksilö ja kehittyy miten nyt kehittyy . iällä ei ole väliä, kunhan vaa järki pysyy pääässä yms. aikusetko muka kehittyineempiä kuin lapset ja 'teinit' ? mitäs vittua, tääläkin tuli jo todistetuksi se, että kaikki aikuset ei ookkaa niin kehittyneitä kun väittää, kaikki nuo valitus/aresti/liian nuori/yms kommentit on tosi lapsellisii ! onhan 14 nuori, mutta sillä ei ole merkitystä jos on valmistautunut ja niin eespäin

  mitä merkitystä joillain yhdys-sana virheilläkin on ? jokuhan nipotti tuola siitä? ei mitään ! kyllä elämässä pärjää ilmanki äidinkielen sivistys-sanoja yms. ja ei kaikki oo aina koulusta kiinni, enhä mäkää osaa viel kirjottaa kaikkee kunnolla vaikka kuinka yrittäs? toki onhan todistuksesta hyötyä ja niin . mutta kukin tavallaan . kuten tääl onki jo todettu, eletään 2000 lukua ja mailma kehittyy . teiniäidit, vähemmistöt yms on jo ihan ok asia(TAI AINAKI NIITTE PITÄS OLLA !), jotenka tottukaa siihen. jos joku on jonkun mielestä liian nuori äidiksi niin se on hänen oma päätös/"ongelma", ei niitte muitten . haters gona hate . jo koulussaki opetettii et jos ei oo mtn positiivistä sanottavaa ni olkoot mielummin hiljaa !

  tämä on mun oma mielipide ja valitus oikeus loppui nyt (:

  mutta siis ONNEA sulle, ja toivottavasti kaikki menee hyvin, ellei paremmin (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä "yhdys-sana virheillä" tarkoitetaan juuri sitä, ettei ole käynyt edes peruskoulua loppuun ja oppinut perusasioita. Omasta mielestäni on ainakin järkevää että kävisi edes peruskoulun loppuun ennen kuin alkaa "vahinkoja" sattua. Ja tosiaan, toi vahinko sana on typerä, jos ehkäisyä opetetaan alakoulusta lähtien. Se on vaan ollut omaa tyhmyyttä ja tää on nyt vaan tällanen ihana juttu, minkä takia kaverit jättää.
   Ja mitä tarkotat että anonyymit todistaa tyhmyytensä kirjottelemalla "shaidaa"? Jokaisella on mielestäni omat mielipiteensä ja ne saa tuoda täällä esille, jos on vapaus anonyyminä kirjoittaa. Mun mielestä, itse juuri osoitit tekstilläsi omaa kehittymättömyyttäsi, koska haukut ihmisiä, jotka osoittavat omaa mielipidettään. Taidat olla vielä itsekin nuori ja ylä-asteella, ja mielestäsi on ok jos nuorena tekee lapsen miettimättä seurauksia? No se on sinun mielipiteesi. Kaikkea pitäisi kyllä ennalta miettiä aika paljon, varsinkin ennen näin suurta asiaa.

   Itse olen 20-vuotias, opiskelen ensimmäistä vuotta amiksessa ja nyt vasta olemme saaneet ihan yrittämällä lapsen alulle poikaystäväni kanssa. Abortin tein 18 vuotiaana, koska en sitten ollutkaan valmis äidiksi, enkä usko tosiaan että olet sinäkään. Tälläkin hetkelle, kun minulla on lapsi kasvamassa, mietin, että olenko tosiaan valmis itsekään äidiksi. Nuoruutta vietin tosiaan 19 vuotiaaksi, kunnes baari-illat alkoi kyllästyttää. Nyt kun se vaihe meni ohi ja olimme poikaystävän kanssa vakavoituneet ja asettuneet yhteen, päätimme että lapsi halutaan tähän rakkauden kehään myös. Vaikka on 9 kuukauden odotus edessä, niin silti mua pelottaa jo nyt. Olen vasta ensimmäisillä viikoilla, ja mun kaverit on jättänyt mut kokonaan omista piireistään. Ei soittele eikä pyydä kahville, koska mä puhun vaa vauvoista ja ne bilettämisestä. On aika vaikeaa miettiä sitä että tosissaanko ne kaverit jättää vaikka lupaavat olla rinnalla 4-ever? Mutta niin se vaan menee, jos ei ole samankaltaisia puhe aiheita, niin ei niitä kyllä tule kiinnostamaan mun raskauskaan.
   Mut toivon tosiaan että pärjäät elämässä ja raskaus menee hyvin! Muista kuitenkin miettiä muiden kantaa asiaan, äläkä pidä kaikkia ilkeinä (paitsi tuota, joka säälii lasta), jotkut ovat vaan huolissaan tosiaan siitä että itsekin olet lapsi, ja lapsien ei oikeasti tulisi lapsia tehdä.
   Aika paljon sulta jää kokematta mutta se olkoon oma päätöksesi. Ainakin mua harmittais jos en olisi elänyt nuoruuttani täysillä, mut no jaa. Onnea tulevaan.

   Poista
 49. uskon että pärjäät jos oikeesti haluut sitä :)

  VastaaPoista
 50. Hei,

  Täällä kirjoittelee 26-vuotias nainen. Halusin vain lähettää sinulle rohkaisevan viestin. Nostan hattua sinulle ja poikaystävällesi, että olette päättäneet pitää lapsen! Tämä osoittaa sen, kuinka kypsiä olette nuoresta iästänne huolimatta, ettekä ajattele vain omaa napaanne. Olette valmiita ottamaan vastuun uudesta ihmisestä. On sääli lukea, kuinka ihmiset kirjoittavat sinun olevan liian nuori äidiksi. Tottahan se on, että olet nuori (lapsi itsekin), mutta nämä 9 kuukautta valmistavat sinua äidiksi ja eihän kukaan (oli minkä ikäinen tahansa) ole heti valmis äiti, vaan aika kypsyttää siihen. Kukaan, ei kukaan, pysty sanomaan toiselle milloin on valmis äidiksi!

  On surullista kuulla, kuinka moni teini-ikäinen nuori päätyy nykyään aborttiin. Tietenkin on erilaisia tilanteita, joissa on hyväksyttävää abortin tekeminen. Mikäli harrastaa seksiä ilman mitään suojaa, siitä on myös kannettava vastuu eikä liian kevytkenkäisesti päätyä aborttiin - ajatellen sen oleva yksi ehkäisykeinoista. On kuitenkin kyse yhdestä ihmishengestä! Ja mitäs jos tämän abortin jälkeen ei saisi koskaan lasta?

  Halusin vain lähettää sinulle ja poikaystävällesi rohkaisuviestin ja toivon, että raskausaika menee hyvin! Varmasti vanhempanne auttavat lapsen kasvatuksessa ja tukevat koulunkäyntiä. Paljon onnea ja siunausta matkaan! :)

  VastaaPoista
 51. Moi!

  Oon samaa mieltä kun edellinen kommentoija. Oon ite kans 14, tyttö.Eihän kenenkää enää tässä vaiheessa kannata sanoo mitää ikävii asioita, teil on viel koko elämä edessä, ja on varmaan ihanaa nähä niin paljon lapsen kanssa :) Itse haaveilen myös lapsesta, vaikken edes poikaystävää omistakkaan :D. Jos sinut tuntisin Laura, olisin tukenasi koko ajan :) Onnea teille, sinulle ja Joonakselle! :) Vielä loppuun haluun sanoo, et musta on tosi ihanaa et on myös sunlaisii, oikeestaa, teiän laisii ihmisii, jotka ei tapa lastaan, okei, eihän se oo tappamista jos se ei oo viel ees perjaattees "elossa", mut ymmärrät varmaan mitä tarkotan joten oikeesti, kiitos että pidit lapsen ;) Onnea vielä kerran ! :) Kerro vielä terkkuja Joonakselle vaikka nimimerkillä random :D

  Ystävällisin ja rohkaisevin terveisin janna (ei ylhäällä ollut :D)

  VastaaPoista
 52. oon ite 15, ja en vois ikinä kuvitellakaan pitäväni lasta tässä iässä. se olis sit adoptio, mut omapahan on päätökses.
  toivon et teillä tulee menemään hyvin, vaikka mua epäilyttääkin, kun parisuhteetkin on tossa iässä niin epävarmoja, mut ootte ollu aika pitkään yhdessä. onhan sulla onneks tukijoukkoja ympärillä! :) arvostan sun päätöstä, vaikken itä ite tajuakaan, joten en voi muuta sanoa että kun onnea.

  ps. toivottavasti tajuut täs, et sun nuoruus menee sivusuun ja näi, ja joudut jättää koulut kesken ja kaikkee. mut hei jos oot mielestäs valmis siihen, niin olkoon sitten niin.

  VastaaPoista
 53. Tahon tähän nyt sanoa et ei kaikki vanhemmatkaan ihmiset muka niin aikuiset ole välttämättä valmiita äidiksi. Oon nähny monta semmosta perhettä joissa nainen ikää tyyliin 30 ja ei vieläkään pysty oleen äiti ja silti tekee lisää lapsia. Nuoruutta elää joskus vielä sen ikäisetki.

  Ja kyllähän sen nuoruuden voi elää vaikka sitte kun lapsikin on jo aikuinen, mitä se haittaa vaikka itse silloin olisi jo kolmekymppinen akka.

  Eikä kaikki edes kasva aikuiseksi ikinä, mutta silti pystyy kasvattamaan lapsen ihan hyvin ja on sille omalle lapselle se maailman paras äiti!

  Ja kukaan ei voi arvostella sinua eikä sitä että tahdot äidiksi, itse olet varmasti ottanut selvää ja tiedät jo mihin ryhdyt, tiedät varmasti että äitinä olo ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista ja toivottavasti sinulla on kunnon tukiverkosto jonka avulla varmasti pärjäät. Itsekkin muka niin aikuisena ihmisenä en silti pärjäisi ilman tukiverkostoa eli minun kohdallani omia vanhempiani ja ystäviäni. Koska kyllä joskus ottaa päähän, mutta koskaan en äitiyttä vaihtaisi mihinkään.

  VastaaPoista
 54. Aika jännä tämä käsite "valmis äidiksi". Multa myös raskausaikana jatkuvasti kyseltiin, koenko olevani valmis äidiksi. Mitä ihmiset oikein kuvittelee? Että äitiys on jonkinlainen henkinen tila, jossa ihminen joko on tai ei ole ennen lisääntymistä? Ensinnäkin, ikään kuin kukaan olisi "valmis äidiksi", ihmisiä ei ole ohjelmoitu niin.

  Toiseksi, lapsenkasvatuskykyyn vaikuttaa moni muukin kuin henkinen äitiysstatus, esimerkiksi itsenäisyys omista vanhemmista. Omasta asunnosta on hyvä aloittaa. Omaan asuntoon on vaikea muuttaa, jos ei ole töitä. Töitä on vaikea saada, jos on 14. Joudut opettelemaan itsenäisen elämän alkeet kolmivuotias lapsi rinnallasi.

  However, toivotan jaksamista rohkealle äidillesi. On aikamoista sitoutua elättämään toisen lasta vuosikausiksi. Ehkä luontainen hoivavietti?

  VastaaPoista
 55. Voi jeesus sentää ! Kaikkee sitäki näkee .. Ei me sentää missään kehitysmaassa eletä ettei olisi ehkäisyä . Et kerkee elää nuoruuttas kunnolla oot heti näin nuorena sidoksissa lapseen !! Olisko kannattanu miettiä vähäsen, toki jos sitä ite tahtoo ni kukin tavallaan .. Mukavaa sitte alkaa jo ylä-aste ikäsenä elättää lasta ja miettii sen tulevaisuutta kun oma tulevaisuus menee päin helvettiä ton takia .. Onnee vaan sinne

  VastaaPoista
 56. totuus tulee vielä iskemään, ja lujaa, sitten kun se todellinen vauva-arki alkaa. se on meinaan RASKASTA, todella. vaikka myös ihanaa. mutta sen verran raskasta, että nyt kun on 24 ja se lapsi saatiin 3kk sitten, niin kun ajattelee että 15-16v sitä ajatteli olevansa valmis, ja jopa yritti, niin luojan kiitos ettei onnistunut.

  valmistaudu jo siihen, että kaverit alkavat "unohtamaan" teidät. valmistaudu niihin unettomiin öihin, niitä tulee. valmistaudu siihen, että kaikki tehdään lapsen ehdoilla. kaikki. ainiin, mutta olet lapsi vielä, asut kotona, voit antaa isin ja äitin hoitaa.

  et todellakaan ole valmis, ja tulet huomaamaan sen, anteeks nyt vaan jos en voi tästä mitään positiivista sanoa. lapset on ihania, mutta aikansa kaikella. ja lapsuus ei ole aika jolloin tehdään lapsia.

  niin monet teiniäidit nähty, pari kk-vuosi jaksetaan, sitten lapsi onkin jo joka viikonloppu ja viikoillakin hoidossa vähän väliä, että ite saa juosta viettämässä sitä nuoruuttaan.

  tulette vielä huomaamaan ettei olis kannattanu noin nuorena. ja sitten se onkin jo liian myöhäistä. (on jo)

  VastaaPoista
 57. vooii oon onnelinen teijän puolesta (: hommasit uuden lukijan (; kiva kattoo kaikkia masukuvia ja tietää et joonaski pitää huolta susta ja tulevasta vauvasta ! Onnea ja voimia loppuraskaudelle :) äläkä välitä muiden negatiivisista kommenteista ! <3

  VastaaPoista
 58. Älä välitä noista muista... Et todellakaan oo ainoa 14v. joka on raskaana. Kyllä säki selviät siitä jos muutkin! :)

  Ja elämähän eletään vain kerran, ja se on "omistettava" jollekin asialle. Itse omistaudut nuorena äidiksi. Jotku muut taas tykkää hillua kaupungilla keskellä yötä. Jokainen elää, niinkuin itse parhaakseen näkee (;

  VastaaPoista
 59. sattumalta päädyin blogiisi ja pakko sanoa että olet kyllä melko nuori mutta onneksi sinulla on perhe ja poikaystävä auttamassa ja tukemassa! Hirmuisesti onnea :)

  VastaaPoista
 60. huomasin vaan blogisi täältä ja aloin lukemaan blogiasi mutta sinä olet kyllä vielä aika nuori mutta onneksi sinulla on poikaystävä ja kaikki ystävät tukemassa sinua paljon onnea tulevalle lapsellesi <3

  VastaaPoista
 61. Heippa Laura! (:

  Itse olen vasta 13vuotias tyttö, mutta olen lukenut blogiasi innolla. Voin vain nostaa sinulle hattua, koska minä en voisi muuta kuin kuvitella, että minulla olisi vuoden päästä lapsi o; Itse järkytyin miten jotkut ihmiset täällä kirjoittavat... Mut ei niistä kannata välittää, jos ei oo muuta tekemistä ku pahottaa toisten mieltä niin omapahan on valintansa! Sinä vaikutat todella rohkealta ja itsevarmalta tytöltä! Itse sain vuosi sitten pikkkuveljen (Onni), olen yrittänyt hoitaa ja auttaa vanhempiani kaikin mahdollisin tavoin. Minä toivon sinulle, Joonakselle ja pikku vauvalle kaikkea hyvää. Onnea ! (:

  VastaaPoista
 62. Hirmuisen paljon onnea tulevasta vauvasta <3 ei kannata välittää muiden puheista. Itsestänikin tuli nuorena äiti mut nytpä noita lapsosia jo löytyy kaksi. Välillä on oikeesti vaikeeta mutta muista pyytää apua. Ei kannata vetää itseään ihan loppuun parempi lapsellekkin. Ja toinen mun mielestä nuoruutta voi elää vaikka on lapsia koska lapsella on myös isä kuka on velvollinen hoitamaan lasta ei se ole vain äidin homma. Mutta kovasti viellä onnea ja jaksamisia <3

  VastaaPoista
 63. Päädyin tänne ystäväni blogin kautta ja blogisi nimi sai minut kiinnostumaan. Oletko oikeasti 14 vuotias? On hirmu vaikeaa uskoa että niin nuori on saamassa lapsen. Todella suloista. Mutta minua kiinnostaa, miten aiotte elättää lapsen?

  Sait uuden lukijan (:

  VastaaPoista
 64. Hei haloo ihmiset jos hän on omasta mielestään valmis äidiksi niin se on sitten hänen oma päätöksensä! mitä itte tekisitte siinä tilanteeessa ku tulis ilmi et ootta raskaina ? ja se olis viel vahinko! ite en ainakaan tekis aborttia koska tavallaan heittäisin pois yhden lapsen elämän! ja rakastan muutenkin lapsia! eikä missään baareissa hilluminen mitenkään olis ees jännää mieluummin olin ihana pienen lapsen kanssa! mutta kyllä se on totta että ei voi viettää nuoruuttaan niin kuin haluaisi mut kyllä lapsen tähen luopusin nuoruudesta sillä on lapsi niin ihana asia!:) joten toivotan sinulle ja poikaystävälllesi todella paljon ja lämpimiä onnitteluja!:)<3 <3:llä 14v tyttö

  VastaaPoista
 65. Onnea sulle ihan älyttömästi ! Älä kuuntele niitä jotka tulee tänne päivittelemää kuinka et vois kasvattaa sun lasta yms. ! Eihän kukaa voi sanoo pelkän blogin perusteella millanen ihminen oot ! (: Etköhän sä kerkee nauttii siitä nuoruudestaki vielä , tiedän ja uskon että pärjäät varmasti äitinä , eräs kaverini sai lapsensa myös 15 vuotiaana ja tänä kesänä syntyy jo toinen , ei nuoret äidit oo sen huonompia kuin vanhemmatkaan ! Tsemppiä ja onnea sulle , vauvalle ja poikaystävälles ! (

  VastaaPoista
 66. Paljon onnea sinulle! Vaikka oletkin nuori niin uskon että olet henkisesti valmis lapsen kasvatukseen ja synnytykseen :) Tsemppiä kovasti sinulle ja poikaystävällesi! Eikä kannata välittää niistä ketkä väittävät että olet liian nuori ja ettet voisi kasvattaa lasta. Jokaisen elämä menee erinlailla, mutta ole sinä onnellinen mitä sinulla on :) Onnea ja menestystä teille ja voimia !

  VastaaPoista
 67. Olen tyrmistynyt joistakin aiemmista kommenteista. Olen itse 16-vuotias enkä todellakaan olisi vielä valmis äidiksi. Mutta silti kunnioitan päätöstäsi ryhtyä äidiksi, ja uskon että olet valmis siihen, jos sinusta itsestäsi siltä tuntuu. Älä välitä ilkeistä kommenteista vaan ole ylpeä päätöksestäsi! Minä ainakin olen ylpeä sinusta ja Joonaksesta!:-)
  Onnea teille kolmelle=) ! <3

  VastaaPoista
 68. Onnea! Toivottavasti kaikki sujuu hyvin. Vaikeita aikoja varmasti tulee, mutta niin tulee hyviäkin. Toivottavasti sinulla on poikaystäväsi lisäksi muita läheisiä tukena ja auttamassa, sillä apu on kullan arvoista :)
  Sain oman lapseni 3v sitten 18-vuotiaana. Voin omasta puolestani sen verran sanoa tuosta nuoruuden menetys-asiasta sen etten ole itse päivääkään kokenut etten saisi elää nuoruuttani. Elän sitä kutakuinkin samanlailla kuin ennenkin, nyt vain lapsen kanssa ja perhekeskeisemmin :)

  VastaaPoista
 69. Paljon onnee :) Oot tosi rohkee kun uskallat ottaa vastuun :)
  Oon itte saman ikänen kun sää ja tulin raskaaks nii en mä pystyny synnyttää sitä niin tein abortin : P Oli sekin tietty vaikeeta koska tiesi että tappaa oman lapsensa mutta haluan käydä koulun ensin :)
  mut onnee kuitenki ja tsemppii :))

  VastaaPoista
 70. onnea sulle ihan mielettömästi! :)

  VastaaPoista
 71. Sait uuden lukijan ! Älä välitä noista,ketkä tulee arvostelee.
  Onnee pienelle perheelle !:)

  http://minelifenotyours.blogspot.fi/

  VastaaPoista


En julkaise asiattomia, loukkaavia tai pahaa mieltä aiheuttavia kommentteja. Mielipiteensä voi ilmaista myös asiallisesti.
Pyrin vastaamaan jokaiseen kommenttiin. Ja vaikka kaikkiin en olisi vastannut, niin kaikki on kyllä luettu
Kiitos kommentista!

Minulle voi laittaa myös sähköpostia osoitteeseen lauran.arkielamaa @ gmail.com (poista välit)